KTM 790 Duke Forum banner
81 - 100 of 179 Posts
Odebrałem dziś rower od dealera (tydzień w warsztacie). Wygląda na to, że mój problem NIE był awarią immobilizera. Kiedy odczytali kody błędów, okazało się, że powtarzały się "awarie czujnika stopki bocznej". Zbadali sprawę i okazało się, że podczas montażu lekko uszkodzony został konektor. Najwyraźniej, gdy zrobiło się gorąco w ruchu stop and go, konektor rozszerzył się na tyle, że stracił kontakt, a tym samym spowodował problem. Mój przypadek był więc bardzo nietypowym przypadkiem i łatwą naprawą. :smile_big:
Miałem ten problem dzisiaj po raz pierwszy, przy 1200 milach na motocyklu. Dziwna rzecz, nigdy nie dostałem komunikatu o awarii immobilizera, tylko kontrolkę silnika. Jest gorący dzień, około 90 stopni Fahrenheita. Byłem w parku narodowym na wąskiej, jednokierunkowej pętli o długości 10 mil i utknąłem w ciągłym ruchu stop & go. Motocykl po prostu się wyłączał, a po odczekaniu 15 lub 20 minut uruchamiał się ponownie. Temperatura wynosiła 4 kreski. Zdarzyło się to 4 razy, zanim wydostałem się z tego ruchu. Próbując uruchomić ponownie, czasami nic się nie działo, nawet kliknięcie. Potem, po odczekaniu chwili, rozrusznik kręcił swobodnie, ale nie odpalał. Po dłuższym oczekiwaniu uruchamiał się normalnie. Po wyjechaniu z tego ruchu i jeździe z prędkością 40 - 60 mil na godzinę działał dobrze. Wydawało się, że to brak przepływu powietrza w ruchu stop & go był przyczyną. Chyba do dealera. Frustrujące, ponieważ naprawdę lubię ten motocykl, ale brak niezawodności odbiera całą radość.

Miałem pierwszą awarię immobilizera i wyłączenie po 500 milach na liczniku. Jestem bardzo rozczarowany, myślałem, że uniknąłem tego koszmaru. Cóż, przynajmniej dzieje się to pod koniec sezonu.

Właśnie odstawiłem swój motocykl do dealera w celu naprawy.

Problem z immobilizerem pojawił się po zamontowaniu przednich kierunkowskazów. Odłączyłem akumulator na noc i dziś rano uruchomił się bez problemu. Z wyjątkiem tego, że quickshifter nie działał i musiałem zmieniać biegi ręcznie. Po przejechaniu około 10 mil motocykl zgasł podczas jazdy. Zostawiłem go na 30 minut i uruchomił się ponownie i pojechałem prosto do dealera, żeby go oddać. Sprzedali może 5 sztuk 790 i mój byłby drugim z tym problemem. **** mnie, chciałem przebrnąć przez okres docierania, zanim zrobi się za zimno. Zostało mi tylko 100 mil do przejechania.

Właśnie odstawiłem swój motocykl do dealera w celu naprawy

Miałem problem z immobilizerem po zamontowaniu przednich kierunkowskazów. Odłączyłem akumulator na noc i dziś rano uruchomił się bez problemu. z wyjątkiem tego, że szybka zmiana biegów nie działała i musiałem zmieniać biegi ręcznie. Po przejechaniu około 16 kilometrów motocykl zgasł podczas jazdy. Zostawiłem go na 30 minut i uruchomił się ponownie i pojechałem prosto do dealera, żeby go oddać. Sprzedali może 5 sztuk 790 i mój byłby drugim z tym problemem. **** mnie, chciałem przejść przez okres docierania, zanim zrobi się za zimno. zostało mi tylko 160 kilometrów do przejechania.
Jak to się dla ciebie skończyło, kolego?

Więc to wydarzyło się dziś rano. Uruchomiłem motocykl na stopce bocznej, aby spalić płyn chłodniczy z wycieku, który właśnie naprawiłem.
Więcej o błędzie: Nigdy nie uniemożliwił mi uruchomienia motocykla. Nie próbowałem jednak na nim jeździć.Próbowałem odtworzyć ten błąd w dokładnie takich samych warunkach jak wczoraj. Uruchomić silnik na zimno i pozostawić go na biegu jałowym do momentu osiągnięcia temperatury. Dziś pozwoliłem mu pracować, aż włączył się wentylator. Żadnego problemu. Więc może to był tylko chwilowy problem. Przejdzie dobry, gorący test 4 stycznia, kiedy zabiorę go do Chuckwalla na dzień na torze.

P: Czy immobilizer to osobny sprzęt/oprogramowanie czy oprogramowanie w głównym ECU? Jeśli sprzęt, to jestem pewien, że ktoś może zaprojektować obejście. Jeśli oprogramowanie, MOŻE da się je wyłączyć. Wiem, że jest skanowany przez dealerów w celu aktualizacji, mój został zaktualizowany podczas ostatniego przeglądu w październiku.

Mój dealer został poinformowany przez KTM, że problem tkwi w samym immobilizerze/skrzynce. Jest on zamontowany pod zbiornikiem paliwa w kierunku główki ramy. Ciepło powoduje rozłączenie styków elektrycznych wewnątrz i utratę połączenia w odpowiednich warunkach. Może to być bardzo sporadyczny problem. Czy KTM kiedykolwiek wydaje wezwania do naprawy znanych problemów? Uważałbym to za kwestię bezpieczeństwa, ponieważ kiedy mój zaczął zawodzić, straciłem TCS, ABS, MSC, Quickshifter jednocześnie. Na szczęście w danym momencie nie znajdowałem się w sytuacji awaryjnej, w której musiałbym polegać na tych systemach, ale taka możliwość istnieje. Zastanawia mnie, że KTM po prostu to bagatelizuje, jakby to nic nie było.

No cóż, to przydarzyło mi się dzisiaj, przy przebiegu 410 mil. Miałem go nieco ponad miesiąc, wyrzuciłem swój motocykl w strasznym deszczu przy przebiegu 170 mil i dopiero co poskładałem części i odbudowałem go, więc chciałem wyjść w ciągu ostatnich kilku dni.

Po przejechaniu 90 mil dzisiaj, zatankowałem do pełna i pojechałem do domu. Motocykl trudno było uruchomić i gasł przy każdej okazji, musiałem dać mu trochę dużych obrotów, żeby ruszył. Doczołgałem się 2 mile do domu i znów zgasł na podjeździe, potem pojawiły się wszystkie ostrzeżenia i awarie i nie chciał odpalić. Zostawiłem go na 20 minut i wepchnąłem do garażu i spróbowałem ponownie, wciąż martwy. Odwiedzę dealera, jak tylko znowu otworzą...

Dzięki! Serwis mobilny przyjedzie odebrać motocykl dzisiaj i zawieźć go do dealera. Zdarzyło się to dzisiaj niecałe 500 metrów od domu, po rozgrzaniu przez około 5 minut. Mam nadzieję, że pójdzie im dobrze i szybko to naprawią, nie mogę się doczekać, żeby na nim pojeździć!

Dostałem go dzisiaj z powrotem, nowe klucze i immobilizer. Działa dobrze. Trochę boję się zainstalować mój Austin Racing RS 22 z zestawem Coober. Po prostu nie chcę, żeby elektronika znowu się zepsuła =\

Miałem nadzieję, że to mnie nie spotka, ale pewnego dnia chciałem uruchomić swój 790, który ma 8 tysięcy bezawaryjnych mil na liczniku, i zapaliła się kontrolka ostrzegawcza. Mój problem wydaje się być związany z wilgocią i zimnem, a nie z upałem, o czym informowali inni. Po pozostawieniu motocykla na noc, rozruch jest nieco powolny, a około 5 sekund po uruchomieniu na desce rozdzielczej pojawia się usterka. Pozwalam motocyklowi pracować na biegu jałowym, aż pojawi się pierwszy pasek na wskaźniku płynu chłodzącego, wyłączam motocykl, czekam 3 minuty i uruchamiam motocykl ponownie, brak kontrolki ostrzegawczej, brak innych problemów. Zadzwoniłem do lokalnego warsztatu, powiedzieli, że usterki powinny być zapisane, więc go przywiozę i zobaczę, co się stanie.

81 - 100 of 179 Posts